Zajęcia pozalekcyjne

Dziś (16 lutego 2021 r.) na zajęciach kulinarnych "odwiedziliśmy" słoneczną Italię, przygotowując zawijane piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej i serem gorgonzola, z makaronem w sosie śmietanowo-brokułowym (w Lidlu jest właśnie "Tydzień włoski" z oryginalnymi produktami).

Poniżej podaję składniki oraz przepis.  Do przygotowania dania będą nam potrzebne: pierś z kurczaka, szynka parmeńska, ser gorgonzola, śmietanka 30%, serek mascarpone, brokuły, makaron, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al. dente. Piersi z kurczaka tniemy w paski i przyprawiamy niedużą ilością soli, czosnkiem niedźwiedzim oraz pieprzem, przyprawy wcieramy w mięso. Następnie tak przygotowane piersi z kurczaka zawijamy w szynkę parmeńską i dokładamy pod szynkę plaster sera gorgonzola. Zawijaski wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru na szynce. Sos: do garnka wlewamy śmietankę oraz dokładamy serek mascarpone. Całość doprowadzamy do lekkiego wrzenia i dodajemy posiekane surowe brokuły. Podgrzewamy na małym ogniu, aby brokuły zmiękły. Dodajemy sól, pieprz oraz czosnek. Tak przygotowany sos dodajemy do wcześniej ugotowanego, ale jeszcze ciepłego makaronu. Całość podajemy w głębokim talerzu, na wierzch makaronu z sosem układamy upieczone roladki z piersi. Smacznego – Ela Wasylów.