Zajęcia pozalekcyjne

W środę, 3 lutego 2021 r. na zajęciach kulinarnych ugotowaliśmy wspólnie zupę "a’la meksykanka" z pulpecikami. Podczas oczekiwania na jej ugotowanie uczestnicy mieli zawody w slalomie z jajkiem na łyżce.

Poniżej podaję przepis do rozgrzewającej zupy na te zimowe dni:  mięso mielone wieprzowe (z łopatki i/lub z szynki), cebula, fasola czerwona, czerwona cebula, czosnek, kukurydza, por, włoszczyzna, ziemniaki, ciecierzyca, przecier pomidorowy, przyprawy: papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi. Mięso doprawiamy przyprawami i formujemy z niego pulpeciki małego rozmiaru, a na rozgrzanym oleju podsmażamy je z obu stron. Powstały sok ze smażonych pulpecików wlewamy do garnka z wywarem warzywnym z włoszczyzny oraz ziemniaków. Doprowadzamy wszystko do wrzenia. W momencie, kiedy warzywa (marchew, pietruszka, ziemniaki, seler) będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, zeszkloną na patelni cebulę i cebulę czerwoną, fasolę, kukurydzę i cieciorkę. Gotujemy na niewielkim ogniu. Dodajemy pulpeciki i doprawiamy do smaku. Gotujemy całość do momentu ugotowania się pulpecików. Smacznego – Ela Wasylów.