Zajęcia kulinarne

W dniu 6 października odbędą się pierwsze zajęcia kulinarne, na których dzieci przygotują pyszną pieczoną frittatę. Poniżej podaję przepis na jej wykonanie oraz zachęcam do jej wykonania w domu.

Poniżej podaję przepis na jej wykonanie oraz zachęcam do jej wykonania w domu. Składniki: jajka, brokuły, szynka, ser tarty mozzarella, por, pomidorki koktajlowe, masło, mleko, ser feta, sól, pieprz. Wykonanie: brokuły sparzyć przez kilka minut, szynkę, por pokroić w paski i  przesmażyć na maśle, jajka wybełtać z solą, pieprzem oraz pokrojonymi drobno brokułami, dodać przestudzone por z szynką, wymieszać napowietrzając jajka, dodać odrobinę mleka. Całość wybełtać, dodać ser mozzarella oraz fetę. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po upływie 10-15 minut rozsypać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i zapiekać jeszcze 10 maksymalnie 15 minut do całkowitego ścięcia jajek. Smacznego - Elżbieta Wasylów