Z Ameryką w gębie;)

Welcome to AMERICA! Z takim właśnie akcentem zaczęliśmy kolejne zajęcia kulinarne w dniu 2 marca 2021 r. Dzieciaki wraz z gościem specjalnym- dyrektorem szkoły - przygotowywały hamburgery z sosem czosnkowym.

Zaczęliśmy od sporządzenia sosu czosnkowego, do którego potrzebny był posiekany czosnek oraz jogurt naturalny z niewielką ilością soli. Po wymieszaniu wszystkich składników sos został odstawiony na bok w celu nabrania "mocy". Następie wszyscy dostali mięso do przygotowania hamburgera. Uczestnicy sami doprawiali swoje hamburgery po wcześniejszej prezentacji, w jaki sposób ma to wyglądać. Do mięsa wołowo-wieprzowego dodajemy na 100 gram 1 łyżeczkę musztardy delikatesowej, 1 łyżeczkę majonezu, szczyptę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę czosnku niedźwiedziego, łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej w zależności od upodobań smakowych. Całość dokładnie mieszamy i pozbawiamy mięsa powietrza, delikatnie rzucając nim o miskę.  Na rozgrzanej patelni smażymy hamburgery po około 5-8 min z każdej ze stron. Rozcięte bułki podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, do zarumienienia się. Całość składamy, poczynając od spodu: bułka, sos, sałata, ser, hamburger, sos, pikle, bułka. Smacznego – Ela Wasylów.