Wyższy poziom wtajemniczenia!

W dniach 22 i 23 listopada na zajęciach kulinarnych przygotowywaliśmy zupę pieczarkowo-serowo-śmietankową.

Było dużo krojenia pieczarek i warzyw twardych. Jednak najdłużej oczekiwało się na gotową zupę (co niektórym burczało w burzach i nie mogli się doczekaćJ). Dzieci proponowały kolejne dania na następne zajęcia. Myślę, że uda mi się zrealizować ich "zachcianki". Poniżej podaję przepis na zupę.

Składniki: włoszczyzna 1szt, ziemniaki 6szt, pieczarki 20szt, ser twardy grana padano 25g, ser tarty mozzarella 200g, ser śmietankowy topiony 3 opakowania, śmietanka 30% duże opakowanie, natka pietruszki suszona, sól, pieprz. Włoszczyzną obieramy, marchew oraz por kroimy w plasterki, seler i pietruszkę w całości, wrzucamy włoszczyznę do garnka z rozgrzanym masłem i smażymy tak, aby por się zeszklił, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dalej przesmażamy. Kiedy pieczarki puszczą całą wodę, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalewamy wodą do przykrycia warzyw. Dorzucamy ser topiony, ser mozzarella i doprowadzamy zupę do wrzenia, w międzyczasie mieszając, aby mozzarella się nie przypaliła na dnie. Następnie dodajemy starty ser twardy, wlewamy śmietankę, doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem do smaku. Smacznego – Ela Wasylów.