Taką paprykę lubię!

Dziś (9. marca) na zajęciach kulinarnych przygotowywaliśmy faszerowane papryki. Farsz bardzo przypomina składem ten do gołąbków, jednakże dla urozmaicenia dodaliśmy ser żółty.

Dzieciaki dowiedziały się, jak gotować ryż "na sypko", jak oczyszczać paprykę z gniazda nasiennego. Poznały tajniki doprawiania do smaku farszu, siekania kapusty oraz systemu pieczenia na blaszce z wodą. Poniżej podaję przepis na faszerowane papryki: papryka czerwona, mięso mielone wołowo-wieprzowe, kapusta biała świeża, ryż biały, ser żółty, szczypiorek. Paprykę rozkrajamy na pół, mięso ryż, ser, szczypiorek oraz kapustę mieszamy razem w jednej misce i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką czerwoną.  Nadziewamy papryki. Wstawiamy na blaszce z wodą do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40- 45 minut. Smacznego – Ela Wasylów.