Smacznego!

W dniu 20.10.2020 r. odbyły się kolejne zajęcia kulinarne, na których robiliśmy pizze z patelni! Zachęcam do zrobienia w domu

Produkty niezbędne do przygotowania ciasta: drożdże, mleko, olej, sól, cukier, mąka. Wykonanie ciasta: całą kostkę drożdży rozpuść w litrze mleka, dodaj łyżeczkę cukru, 3 łyżeczki soli oraz 100 ml oleju. Odstaw w ciepłe miejsce i przykryj szmatką. Po 30 minutach dosyp około 4 czubatych łyżek mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 1 godzinie dosypuj mąki do uzyskania zwartego ciasta i formuj placek wielkości Twojej patelni. Na rozgrzany olej wkładamy placek w momencie, kiedy będzie on miał pęcherzyki powietrza. Następnie smarujemy go sosem pomidorowym i wykładamy ulubionymi składnikami. Pizzę ściągamy z patelni i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru sera na środkowej szynie. Przepis na sos pomidorowy: Przecier, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Polecam – Elżbieta Wasylów.
 Zapraszam również do galerii zdjęć.