Kolejna przygoda

Zajęcia kulinarne cieszą się coraz większą popularnością. Na kolejnych dzieci gotowały makaron po włosku z pulpecikami. Zapach unosił się po całej szkole! Dzieci mogły również pokazać swój talent rysowniczy podczas czekania na danie. Każdy uczestnik zdobywa ode mnie nagrodę niespodziankę. Poniżej podaję przepis.

Składniki:
- makaron spaghetti,
-mięso mielone z łopatki,
-ser mozzarella w kulce,
-pomidory w puszcze z ziołami,
-jajka,
-pieczarki,
-cebula
-sól, pieprz, zioła prowansalskie, zioła toskańskie,
Makaron ugotować w wodzie w dużej ilości soli, pieczarki pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, mięso przyprawić, dodać jajka i przesmażoną cebulę oraz pokrojoną w kostkę część mozzarelli, uformować małe pulpeciki i usmażyć, przełożyć do naczynia do zapiekania, zasypać resztą mozzarelli i zapiec w piekarniku nastawionym na 200 stopni do momentu całkowitego roztopienia sera. Do przesmażonych pieczarek dodać pomidory w puszcze i doprawić do smaku. Całość podawać: makaron polany sosem i na to wyłożone pulpeciki. Smacznego!
                                                                                                                           Elżbieta Wasylów