Brokuły w akcji:)

W dniu 23 lutego 2021 r. na zajęciach kulinarnych przygotowaliśmy warstwową sałatkę z szynką, pieczarkami i brokułami.

Podczas zajęć dzieci  uczyły się poprawnie trzymać noże oraz różnych technik krojenia: szyneczki w drobną kostkę, jajek na drobne kawałeczki, tarkowania białka kurzego, oddzielania różdżek brokuł od nóżek, krojenia w plasterki pieczarek. Dzieci również dowiedziały się,  jak smażyć pieczarki beztłuszczowo, aby były zarumienione, jak łatwo obrać gotowane jajko, jakie witaminy mają brokuły oraz ile trzeba gotować jajka na twardo. Dopełnieniem naszej nauki było ułożenie warstwowo składników  sałatki tak,  aby cieszyły nie tylko podniebienie ale też oko. Podaję przepis na sałatkę: jajka ugotować na twardo, pieczarki usmażyć na patelni bez tłuszczu do odparowania całej wody, brokuły sparzyć we wrzącej wodzie i oddzielić różdżki od nóżek, wędzoną szynkę pokroić na małą kosteczkę, żółtka ugotowanych jajek oddzielić od białek i pokroić w drobne kawałeczki, białko utrzeć na tarce o grubych oczkach do osobnej miski, przygotować sos czosnkowy: majonez, czosnek, śmietana, sól, pieprz. Wszystkie składniki ułożyć w przeźroczystej misce w podanej kolejności.  Brokuły, szynka, żółtka, sos czosnkowy, pieczarki, białko żółtko. Można udekorować zieloną pietruszką. Smacznego – Ela Wasylów.