MasterChef - reaktywacja

We wtorek 07.01.2020 r. odbyły się pierwsze zajęcia kulinarne prowadzone przez Elżbietę Wasylów.

Dzieci z różnych klas zapoznały się z zasadami bezpieczeństwa na zajęciach oraz przygotowały pizzę z ciasta francuskiego, a także poznały się z poszczególnymi rodzajami mięsa wieprzowego. Pizze wyszły przepyszne! Po wspólnej konsumpcji dzieci zabrały do domu swój wytwór, aby rodzice zasmakowali przygotowanego dania.  Zapraszamy do udziały w zajęciach. W następnej relacji zostaną opublikowane zdjęcia, a na naszej stronie zostanie utworzona przypinka, w której znajdziecie przepisy z zajęć.

Przepis na mini pizzę z ciasta francuskiego:
Składniki:
- szynka (drobiowa lub wieprzowa gotowa) 1 opakowanie
- ser żółty Gouda (8 plasterków)
- przecier pomidorowy 1 opakowanie
- pieczarki świeże 8 sztuk
- ciasto francuskie 2 opakowania
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, czosnek suszony (opcjonalnie świeży)
Składniki pokroić w kostkę i wrzucić do jednej miski przyprawić do smaku, wlać do składników przecier pomidorowy, aby powstała zwięzła masa, spróbować i w razie konieczności doprawić do smaku. Na rozwinięte ciasto francuskie wykładamy masę tak, aby końce pozostały czyste, aby można było je skleić. Zwijamy ciasto w rulon i kroimy plastry z rolady na grubość około dwóch palców. Zawijaski wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na płasko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 20 minut (jeżeli nasze mini pizze zrobią się złote, możemy je wyciągać). Smacznego!